Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Πειρατές στο Αιγαίο !…

  • από

Πειρατές τριγυρνούσαν στο Αιγαίο από την αρχαιότητα εξαιτίας της σπουδαίας γεωπολιτικής του θέσης και του πλούτου που υπήρχε.

Φρέντερικ Μπαρμπαρόσα
Ο Μπαρμπαρόσα

Βλέποντας τις παραλίες και τ θάλασσες του Αιγαίου σήμερα, είναι περίεργο αν σκεφτούμε πόσους κινδύνους, και όχι μόνο φυσικούς, αντιμετώπιζαν κάτοικοι και ταξιδιώτες στα νησιά. αι μάλιστα όλα αυτά μέχρι πριν δυο αιώνες! Πειρατές λυμαίνονταν την περιοχή και προκαλούσαν το φόβο και τον τρόμο στους κατοίκους οι οποίοι είχαν να αντιμετωπίσουν πείρα από τις λεηλασίες και τις καταστροφές της περιουσίας τους και την προάσπιση της ζωής τους. Συχνά οι ανθρώπινες ζωές ήταν η πιο κερδοφόρα λεία που μπορούσαν να έχουν οι πειρατές μιας και η δουλεία και τα σκλαβοπάζαρα ήταν συνήθες φαινόμενο στα λιμάνια της Μεσογείου.

Η πειρατεία δεν ήταν απλά μια μάστιγα, αλλά και σημαντικό κομμάτι της οικονομίας του Αιγαίου. Σε κάποιες περιοχές λειτούργησε εντελώς αντίστροφα από ό,τι αλλού, βοηθώντας  στην ανάπτυξη παραθαλάσσιων οικισμών, ως τόπων εμπορίου της πειρατικής λείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα νησιού που κατά την Τουρκοκρατία ανέπτυξε μια σχέση αλληλεξάρτησης με την πειρατεία ήταν η Μήλος: πρόσφερε στους πειρατές ασφάλεια, προμήθειες και διασκέδαση (εκεί ξεχειμώνιαζαν οι πειρατές πριν ξανοιχτούν στη θάλασσα την άνοιξη), καθώς και αγορά για τη λεία τους, ενώ το νησί γνώρισε μια οικονομική άνθηση χάρη σε αυτό το εμπόριο. Και άλλα νησιά, όπως η Ίος, η Κίμωλος, και η Αστυπάλαια έγιναν την ίδια περίοδο βάσεις των πειρατών, σε συμβίωση με τους κάτοικους, ενώ άλλα όπως π.χ. οι Φούρνοι αξιοποιούνταν ως ενέδρες.

Μπαρμπαρόσα

Ο Μπαρμπαρόσα γεννήθηκε το 1475 και μεγάλωσε στο χωριό Παλαιόκηπος της Μυτιλήνης, στον κόλπο του Γέρα. Υπήρξε ο φόβος κι ο τρόμος του Αιγαίου και της ευρύτερης περιοχής.

Ο Έλληνας κοκκινογένης που έγινε μουσουλμάνος πειρατής. Οργάνωσε τον στόλο του Σουλεϊμάν και έγινε ο μακελάρης του Αιγαίου. Από αυτόν ονομάστηκε το τουρκικό ωκεανογραφικό…

Διαβάστε εδώ όλο το άρθρο :

Μπαρμπαρόσα

Πειρατές Επαναστάτες

Η αναφορά στην ελληνορθόδοξη πειρατεία μας φέρνει και σε μια άλλη διάσταση της πειρατείας στο Αιγαίο: αυτήν της αντίστασης στο κατεστημένο της εποχής, δηλαδή την οθωμανική εξουσία. Η συμπάθεια που είχαν διάφοροι νησιώτες προς τους πειρατές, παρά όσα υπέφεραν κατά καιρούς απ’ αυτούς, είναι επομένως κάτι παρόμοιο μ’ αυτήν πολλών χωρικών προς τους κλέφτες: έτσι εκφραζόταν η απόρριψη προς μια εξουσία που την θεωρούσαν άδικη απέναντί τους, και ήταν επιπλέον (στην περίπτωση της οθωμανικής) αλλόθρησκη.

Κατσώνης
ο θρυλικός πειρατής, Λάμπρος Κατσώνης που καταδίωκαν οι Τούρκοι.

Ίσως ο πρώτος κουρσάρος/πειρατής που θα περνούσε στην Ιστορία ως επαναστάτης ήταν ο Λάμπρος Κατσώνης. Γεννημένος στη Λιβαδειά το 1752, κατατάχθηκε ήδη σε ηλικία 18 ετών στο ρωσικό ναυτικό. Επέστρεψε στο Αιγαίο για να αναλάβει δράση ως κουρσάρος για λογαριασμό των Ρώσων, οι οποίοι τότε βρίσκονταν σε πόλεμο με τους Οθωμανούς. Παρακινούσε ταυτόχρονα τους κατοίκους του Αιγαίου να επαναστατήσουν εναντίον των Τούρκων – χωρίς πολλή επιτυχία.

Όταν η Ρωσία τελικά έκλεισε ειρήνη με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ο Κατσώνης αρνήθηκε να σταματήσει τη δράση του. Έχασε έτσι τη ρωσική στήριξη και μετατράπηκε από κουρσάρο σε απλό πειρατή: με ορμητήριο το Πόρτο Κάγιο στην ημιαυτόνομη Μάνη συνέχισε για μερικά χρόνια να επιτίθεται σε οθωμανικά, αλγερίνικα και γαλλικά καράβια. Φρόντιζε όμως να δίνει και μια πολιτική διάσταση στη δράση του: αποκαλούσε τον εαυτό του «απελευθερωτή της Ελλάδας» και συνέταξε το δικό του Μανιφέστο.

Κατσώνης Λάμπρος
η σημαία του Λάμπρου Κατσώνη.

 «Αν η Αικατερίνη υπέγραψε ειρήνη με τους Τούρκους, εγώ δεν υπέγραψα ακόμα τη δική μου», δήλωσε στους Ρώσους και συνέχισε ακάθεκτος την πορεία του….

πηγή

Πανηγύρι των Πειρατών

Το Πανηγύρι των Πειρατών που λαμβάνει χώρα στην Πάρο στις 23 Αυγούστου, αποτελεί ένα μοναδικό δρώμενο!

Με αυτό το έθιμο οι Παριανοί ανατρέχουν πίσω στον χρόνο για να παρουσιάσουν μία ενδιαφέρουσα ιστορία του νησιού τους. Για τον λόγο αυτό, διοργανώνουν την αναπαράσταση της επιδρομής του Μπαρμπαρόσα και των πειρατών του στη Νάουσα το 1537. Τότε, οι άντρες του θρυλικού κουρσάρου έκλεψαν τις γυναίκες των κατοίκων της Νάουσας και εκείνοι αποφάσισαν να δράσουν και να κάνουν τα πάντα για να τις πάρουν πίσω…

Το έθιμο της αναπαράστασης της πειρατικής επιδρομής ξεκίνησε το 1965 από μία παρέα Ναουσαίων. Το 1985 μεταφέρθηκε στο μεγάλο λιμάνι λόγω της μεγάλης προσέλευσης των επισκεπτών. Για την αναβίωση του εθίμου, οι ντόπιοι, συγκεκριμένα η εθελοντική ομάδα «Κουρσάροι» που αναλαμβάνει τη διοργάνωση, ξεκινά τις προετοιμασίες από νωρίς. Μεταμορφώνονται σε «πειρατές» και περνούν με καΐκια στην απέναντι πλευρά του κόλπου της Νάουσας. Όταν φτάσει η μεγάλη στιγμή, κάνουν «επιδρομή» στα στενά του χωριού, ενώ οι ντόπιοι αντεπιτίθενται και καταφέρνουν να νικήσουν. Το λιμάνι και τα στενά της Νάουσας γεμίζουν με κόσμο από τα γύρω χωριά αλλά και τουρίστες που συγκεντρώνονται για να παρακολουθήσουν το θέαμα και να χορέψουν μπάλο και συρτό.

πηγή:

Βρες τον κρυμμένο θησαυρό!

Το πειρατικό καράβι ναυάγησε και ο θησαυρός αγνοείται! Μπορείς να εντοπίσεις τα επτά διαμάντια που είναι κρυμμένα στο βυθό; Χρωμάτισε τον πειρατή! Aν θέλεις στείλε μου να τον βάλουμε στη /microgallery, τη σελίδα μικρών καλλιτεχνών που δημιουργήσαμε για τα δικά σας έργα!