Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ερωτόκριτος και Αρετούσα !!!

  • από

Ερωτόκριτος και Αρετούσα, ήταν μια αγάπη μια φορά…! Η πιο τρυφερή και χιλιοτραγουδισμένη ιστορία αγάπης της Κρητικής λογοτεχνίας του Βιντσέντζου Κορνάρου, που πέρασε αμέτρητα εμπόδια και νίκησε στο τέλος! Αυτό το έργο της λαϊκής μας παράδοσης, μας ταξιδεύει στην Ελλάδα του 17ου αιώνα, την εποχή των ιπποτών και των ηρώων, τότε που όλα ήταν μεγάλα! Αγάπες, μίση, πόλεμοι και γιορτές! Την εποχή του ηρωισμού, της τιμής, της πίστης και της γενναιότητας αλλά και των συγκρούσεων και κοινωνικών συμβάσεων. Τότε που ο Ερωτόκριτος πάλεψε τόσο πολύ για να σμίξει με την καλή του Αρετούσα και η αγάπη και ο αγώνας τους νίκησε! Έγινε τραγούδι και ταξιδεύει μέσα στο χρόνο για να μας θυμίζει να μην τα παρατάμε και ότι η δύναμη της αγάπης είναι υπεράνω όλων και νικά!

Ερωτόκριτος
Ερωτόκριτος-Θεόφιλος

Άκου την ιστορία σε διασκευή για παιδιά στο παρακάτω βίντεο…

Βέβαια η ιστορία τους αποτέλεσε και πηγή έμπνευσης για μεγάλους ζωγράφους:

Η απήχηση του έργου ήταν πολύ μεγάλη. Παρατηρούνται επιδράσεις του σε μαντινάδες και επιπλέον στην Κρήτη δημιούργησε μυθολογική παράδοση: τα ονόματα των ηρώων έχουν επιβιώσει ως σήμερα ως βαφτιστικά και η λαϊκή φαντασία ονόμασε «παλάτι του Ηράκλη» τους Στύλους του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα. Η μεγάλη διάδοση του έργου μαρτυρείται από λόγιους και ξένους περιηγητές καθ’ όλον τον 18ο και 19ο αιώνα, οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι άνθρωποι στην Κρήτη γνώριζαν όλο το έργο απ’ έξω. Ακόμη και ο Γιώργος Σεφέρης αναφέρει ότι στη Σμύρνη στις αρχές του 20ου αιώνα η κατανόηση του έργου ήταν πολύ εύκολη, παρά την έντονα ιδιωματική γλώσσα του. Η μεγαλύτερη όμως απόδειξη της απήχησης του έργου είναι η επίδραση που άσκησε στη νεοελληνική ποίηση. Παραδείγματα ποιημάτων επηρεασμένων από τη στιχουργική του είναι Ο Κρητικός του Δ. Σολωμού, το Μήτηρ Θεού του Α. Σικελιανού, ο Επιτάφιος του Γ. Ρίτσου, ο Νέος Ερωτόκριτος του Παντελή Πρεβελάκη.

πηγή

Δείτε την ιστορία τους και σε μουσικό κουκλοθέατρο..

Ερωτόκριτος σε ταινία με ηθοποιούς μαθητές του Γυμνασίου Ατσιποπούλου..

Σύγχρονος Ερωτόκριτος;

Τι λέτε να ζωγραφίσουμε μια πιο σύγχρονη εκδοχή του Ερωτόκριτου; Βέβαια η αγάπη δε γνωρίζει χρόνους, όταν είναι αληθινή! Εσείς τι λέτε;;

Ερωτόκριτος από 77 Καλλιτέχνες σε 40 μέρη της Ελλάδας!

Ερωτόκριτος από 77 Καλλιτέχνες σε 40 μέρη της Ελλάδας!