Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Frida Kahlo – Για τη γιορτή της μητέρας

  • από

Σήμερα στη Γιορτή της Μητέρας, επιλέξαμε συμβολικά τη ζωγράφπ Frida Kahlo να την ζωγραφίσουμε μαζί και να την χρωματίσουμε με τα χρώματα της καρδιάς μας

Αναφορά στην Frida Kahlo διαβάστε εδώ

Γιορτή της Μητέρας σήμερα!

Γιορτή της Μητέρας σήμερα! Μία μέρα σήμερα με ιδιαίτερο νόημα και η οποία ξύπνησε στην δημιουργό των σχεδίων της ιστοσελίδας μας μία πολύ όμορφη σκέψη: «Μήπως σήμερα γιορτάζουν και οι μητέρες που δεν απέκτησαν παιδί; Εκείνες που ήθελαν, προσπάθησαν και δεν κατέστη εφικτό;»

Πολλές σκέψεις, κι άλλες τόσες συζητήσεις. Και κάθε απάντηση κατέληγε στο ότι η κάθε μία γιορτάζει για πολλούς λόγους. Ένας πολύ σημαντικός λόγος είναι το ότι μία γυναίκα που έχει μπει στην διαδικασία να μείνει έγκυος, έχει νιώσει την ζωή που δημιουργείται μέσα της. Είναι συνδημιουργός και φορέας ενός νέου πλάσματος. Είναι μαζί, μεγαλώνουν μαζί. Η δημιουργία συντελείται κάθε στιγμή. Είναι ήδη μητέρα, φροντίζει με το σώμα της το βρέφος, το τρέφει, το προσέχει. Του έχει δώσει ήδη όνομα και ρόλο στην ζωή της. Είναι το παιδί της και η ίδια μεταμορφώνεται σε μητέρα.

Η γυναίκα μπορεί να είναι μητέρα από την στιγμή που θα ονειρευτεί το παιδί της.

Αυτή η μεταμόρφωση δεν συμβαίνει την στιγμή που θα κρατήσει για πρώτη φορά το παιδί στα χέρια της. Όχι! Είναι μητέρα καιρό πριν. Η γυναίκα μπορεί να είναι μητέρα από την στιγμή που θα ονειρευτεί το παιδί της. Γι’αυτό και παραμένει μητέρα, ακόμα κι αν βρεθεί στην πολύ απεγνωσμένη στιγμή που θα χάσει το παιδί της. Δεν παύει ποτέ να είναι μητέρα! Όλη η φροντίδα που έδωσε με το ίδιο της το σώμα και το αίμα, όλα τα όνειρα και οι εικόνες που έβλεπε μπροστά της, όλοι οι χτύποι της καρδιάς του μωρού, όλα είναι εκεί. Τις αναμνήσεις τις κρατά το σώμα, η ψυχή και το μυαλό της.

Κάτι ακόμα πολύ σημαντικό που υπάρχει μέσα στην ψυχή της μητέρας είναι αυτή η αίσθηση της απόλυτης φροντίδας. Μέσα σε όλες της προετοιμασίες και τις σκέψεις, ήταν πρωταρχική η σημασία της φροντίδας, της φροντίδας που ήδη δίνατε και θα δίνατε στο παιδί σας. Πάντα είναι μία καλή στιγμή αυτή η φροντιδα να αλλάξει πορεία και να στραφεί προς τα μέσα. Πόσο μάλλον την στιγμή που οι σκέψεις και οι στενοχώριες μπορεί να είναι πολλές. Ξέρεις, όμως, πια! Έχεις νιώσει την αλλαγή, είσαι μητέρα και μπορείς να είσαι και μητέρα του εαυτού σου. Να τον αγκαλιάσεις, να τον ακούσεις, να του δώσει ένα χάδι και χρόνο, να τον μεγαλώσεις και να τον προστατεύσεις. Ξέρεις.

Εμείς, από την δική μας ιστοσελίδα, θέλουμε να στείλουμε την σκέψη μας σε αυτές τις μητέρες, που σήμερα θα ήθελαν να πάρουν μια ζωγραφιά και ένα χαμόγελο από το παιδί τους.

Μαζί, στέλνουμε και ένα σχέδιο με την ζωγράφο Frida Kahlo, για να ζωγραφίσετε και να γεμίσετε με χρώμα! Η επιλογή της συγκεκριμένης γυναίκας είναι πολύ συμβολική, καθώς νιώθουμε πως είχε την ευαισθησία και την ενσυναίσθηση να φέρει σε πρώτο πλάνο, με χρώματα και καμβάδες, πολλές από της μύχιες εκφάνσεις της γυναικείας ψυχής και ειδικά στο ζήτημα της μητρότητας, ο πίνακάς της Henry Ford Hospital ή The Flying Bed συγκινεί πολλές γυναίκες, που έχασαν το παιδί τους και πονούν. Η Frida μπορεί να μην κράτησε στην αγκαλιά της ένα παιδί. Είναι όμως μητέρα. Δημιούργησε, μοιράστηκε κομμάτια της ψυχής της και απέκτησε πολλά παιδιά. Πολλά έργα και πολλούς ανθρώπους που γέμισαν ελπίδα από την τέχνη της.

Η κάθε μία μπορεί να είναι μία Frida Kahlo. Και δεν είναι ανάγκη να κάνουμε τέχνη, με την κυριολεκτική σημασία της λέξης. Δημιουργούμε όταν φροντίζουμε τον εαυτό μας, όταν επενδύουμε στους φίλους μας, όταν ακολουθούμε το μέσα μας, όταν είμαστε εμείς σε κάθε στιγμή. Είναι πολύ δύσκολο αλλά είναι η τέχνη της ζωής μας. Και είμαστε πολλές! Μητέρες!

Το κείμενο επιμελήθηκε η Γαστεράτου Κατερίνα, Ψυχολόγος