Σήμερα θα γνωρίσουμε το «Κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι» έναν απο τους γνωστότερους πίνακες του Ολλανδού ζωγράφου Γιοχάνες (Γιαν) Βερμέερ .
Πρόκειται για μία από τις ωραιότερες δημιουργίες του ή και όπως διαφορετικά λέγεται «η Μόνα Λίζα του Βορρά».
Γιοχάνες (Γιαν) Βερμέερ
Ο Γιοχάνες (Γιαν) Βερμέερ υπήρξε ενας απο τους σημαντικότερους ζωγράφους της «Χρυσής εποχής» στην ολλανδική ζωγραφική (1584-1702).
Στην αρχή της καριέρας του ζωγράφιζε μεγάλους πίνακες με θέματα από την μυθολογία καθώς και και βιβλικά θέματα. Αργότερα εγκατέλειψε αυτή την θεματολογία και έγινε γνωστός για τους μετέπειτα πίνακες του, που αναπαριστούν σκηνές από την καθημερινή ζωή κυρίως μέσα σε εσωτερικούς χώρους.
Το κύριο χαρακτηριστικό του ήταν η χρήση του φωτός στους πίνακές του. Το φως είναι αυτό που δίνει ζωή στα αντικείμενα και στα πρόσωπα.
Ο Βερμέερ έψαχνε τρόπους να εκφράζει μία εσωτερική αρμονία στην καθημερινή ζωή, κατά κύριο λόγο μέσα στα όρια ενός μικρού δωματίου.
το «Κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι»
Μία από τις ωραιότερες δημιουργίες του είναι και το «Κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι» ή και όπως διαφορετικά λέγεται «η Μόνα Λίζα του Βορρά».
Σύμφωνα με του περισσότερους ιστορικούς τέχνης, απεικονίζει την 16χρονη κόρη του ζωγράφου, Μαρία, που έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές ως μοντέλο σε άλλους πίνακες του. Ωστόσο υπάρχουν φήμες πως το κορίτσι του πίνακα δεν είναι άλλη από την 16χρονη υπηρέτρια του Γιοχάνες, Γκριέτ, με την οποία ο ζωγράφος είχε ζήσει έναν θυελλώδη, αλλά μάλλον πλατωνικό έρωτα. Η εκδοχή αυτή έχει γυριστεί και στην μεγάλη οθόνη, με πρωταγωνίστρια την Σκάρλετ Γιόχανσον.
το μαργαριτερένιο σκουλαρίκι
Για την ολοκλήρωση του πίνακα ο καλλιτέχνης ζήτησε από την έφηβη κοπέλα να τρυπήσει τα αυτιά της και να φορέσει κρυφά τα μαργαριταρένια σκουλαρίκια της γυναίκας του. Με αυτόν τον τρόπο χαρίζει στον πίνακα την λάμψη και την φωτεινότητα, που του έλειπε. Στο έργο αποτυπώνεται με μαεστρία το υγρό και μελαγχολικό βλέμμα της κοπέλας, το οποίο μοιάζει ικανό να μιλήσει από μόνο του. Στο αριστερό αυτί της το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι δεσπόζει ως σύμβολο αγνότητας και πηγής φωτός