Το «φιλί» είναι το πιο δημοφιλές έργο του Klimt και χιλιάδες επισκέπτες συρρέουν κάθε χρόνο για να το δουν στην Αυστριακή Πινακοθήκη της Βιέννης. Στις εντυπωσιακές διαστάσεις των 180cm x 180cm, η παρουσία του είναι ισχυρή καθώς οι τυλιγμένες σε χρυσό φιγούρες, ξεπροβάλλουν από τον πίνακα αγκαλιασμένες.
Το 1903, ο Κλίμτ ταξίδεψε δύο φορές στη Ραβέννα, όπου είδε τα ψηφιδωτά του Σαν Βιτάλε, στα οποία η βυζαντινή επιρροή ήταν εμφανής, πράγμα που σηματοδότησε τη Χρυσή περίοδο. Η χρήση του χρυσού ανάγεται στο παρελθόν του Κλίμτ, στη μεταλλουργική δουλειά του πατέρα του και του μικρότερου αδελφού του Ernst, που και οι δύο πέθαναν μια δεκαετία νωρίτερα. Το ενδιαφέρον του Κλιμτ για τη βυζαντινή περίοδο συμβόλιζε επίσης μια κίνηση προς μεγαλύτερη σταθερότητα, μέσω στατικών, ανόργανων μορφών, προτείνοντας μια αναζήτηση καταφυγίου μετά την εξερεύνηση του καλλιτέχνη για τις ενστικτώδεις δυνάμεις της αρχαϊκής Ελλάδας. Το φιλί που αντιπροσωπεύει την κορυφή της «Χρυσής Περιόδου», καταλήγει σε παρόμοιες θεματικές μελέτες στη διάρκεια της καριέρας του, όπως το Beethoven Frieze και το The Tree of Life. Κάθε έργο βοηθά στην τελική κατανόηση της αλληγορίας, που αντιπροσωπεύει τη μυστική ένωση της πνευματικής και ερωτικής αγάπης και τη συγχώνευση του ατόμου με τον αιώνιο κόσμο.
Συμβολισμός
Και οι δύο μορφές γίνονται ρεαλιστικές και δένονται συμβολικά, αντικρίζοντας τη χρυσή άβυσσο της τελειότητας. Η κυρίαρχη ανδρική δύναμη χαρακτηρίζεται από το ισχυρό πέπλο των αρσενικών μαύρων και γκρίζων μπλοκ, που εξευμενίζεται από τα σπειροειδή σχήματα της θηλυκής μορφής, που θυμίζει το “Δέντρο της Ζωής”. Συγκριτικά, η γυναικεία ενέργεια εμφανίζεται ως περιστρεφόμενοι κύκλοι με φωτεινά μοτίβα λουλουδιών και κυματιστές γραμμές προς τα πάνω. Από αυτά τα άμφια της καλλιτεχνικής δημιουργίας η χρυσή βροχή ευλογεί τη γόνιμη γη, παρόμοια με τα φθίνουσα τριαντάφυλλα στο “The Beethoven Frieze”. Τα τριγωνικά φύλλα θυμίζουν, επίσης, εικόνες νερού από πίνακες, όπως το Water Serpents. Εδώ, η απομάκρυνση από τον νατουραλισμό και η προσέγγιση μιας προσωπικής συμβολικής γλώσσας, υποδηλώνει, ότι η λειτουργία του ασυνείδητου μυαλού, ιδίως η ερωτική του ώθηση, έφτασε στο αποκορύφωμά της. Μέσα από δύο φιγούρες, που απεικονίζονται όχι γυμνές, αλλά ντυμένες με πυκνά υφάσματα, ο Κλίμτ κατάφερε να προκαλέσει μια στιγμή έντονης αισθησιακής απόλαυσης, μέσα από μία αιχμηρά στυλιζαρισμένη και ισοπεδωμένη σύνθεση.
Αν οι πίνακες είχαν φωνή
Τα αρχεία αποκαλύπτουν ότι ο Κλίμτ ήταν ένας δυνατός και σκεπτόμενος άνδρας, που συνήθως φωτογραφίζοταν φορώντας την στολή εργασίας του, ο οποίος ποτέ δεν παντρεύτηκε και έζησε μια μποέμικη ζωή. Αν ο Κλίμτ προτιμούσε να αφήσει τους πίνακες του να μιλήσουν γι ‘αυτόν, τότε το μήνυμα που έδωσε το Φιλί ήταν εξαιρετικά υποβλητικό και υπαινικτικό, μέσα από τις περίτεχνες επιφάνειές του, λειτουργώντας σε ένα αινιγματικό επίπεδο του υποσυνειδήτου. Δεν είναι τυχαίο ότι το έργο του Κλίμτ συνδέεται συχνά με αυτό του Βιεννέζου συμπατριώτη του και του σχεδόν σύγχρονου του, Σίγκμουντ Φρόιντ . Όταν ο Κλίμτ πέθανε το 1918, στην πρόωρη ηλικία των 55 ετών, βρέθηκαν στο στούντιο του αρκετά ημιτελή έργα, εντυπωσιακά, σεξουαλικής φύσης, νοηματοδοτώντας στην επιφάνεια το κρυφό ερωτικό υπόβαθρο σε πολλά έργα της προηγούμενης περιόδου.
Το “Φιλί” είναι η καλλιτεχνική απάντηση του Κλίμτ στα βυζαντινά ψηφιδωτά στη Ραβέννα της Ιταλίας, που τον επηρέασαν τόσο βαθιά. Όταν επανεκτιμούσε, για τα 150α γενέθλια του διάσημου πίνακα του Κλίμτ, ο δημοσιογράφος Adrian Brijbassi έγραψε, «Το φιλί του Gustav Klimt ξεπερνά τις προσδοκίες», σε αντίθεση με αυτό το μικροσκοπικό και υποτιμητικό έργό Mona Lisa του Leonardo da Vinci . Αφού υποτίμησε δημόσια τον πιο διάσημο πίνακα, ο Μπριμπάσι εξήγησε, “[Το φιλί] κάνει ό, τι υποτίθεται ότι κάνει ένα μεγάλο έργο τέχνης: Κρατήστε το βλέμμα σας, θα σας κάνει να θαυμάσετε τις αισθητικές του ιδιότητες ενώ προσπαθείτε να διακρίνετε τι είναι πέρα από τις επιφανειακές πτυχές του.”
10 γεγονότα που ίσως δεν γνωρίζετε για “Το φιλί”
1. Η μετα-βικτοριανή κοινωνία των αρχών του 1900 θεωρούσε το “Το φιλί” ως πορνογραφικό, παρόλο που και οι δύο φιγούρες είναι ντυμένες με μανδύες.
2. Παρά τη δημόσια κατακραυγή που δημιούργησε, το “Το φιλί” πουλήθηκε πριν το τελειώσει τελείως ο καλλιτέχνης. Το Μουσείο Belvedere της Βιέννης της Αυστρίας ήταν ο αγοραστής.
3. Η τιμή πώλησης των 25.000 κορωνών – περίπου 240.000 δολάρια σε σύγχρονο νόμισμα των ΗΠΑ – ήταν πέντε φορές υψηλότερη από εκείνη κάθε άλλης ζωγραφικής που είχε πωληθεί προηγουμένως στη Βιέννη. Αλλά αυτή η τιμή αποδείχθηκε παζάρι. Ο λιγότερο διάσημος Klimt (αν και ακόμα αρκετά διάσημος) Adele Bloch-Bauer πουλήθηκε για 135 εκατομμύρια δολάρια το 2006. Οι New York Times σημείωσαν εκείνη την εποχή ότι αυτό ήταν «το υψηλότερο ποσό που πληρώθηκε ποτέ για έναν πίνακα.»
4. Ο πίνακας έχει μεγάλο μέγεθος, περίπου 6 x 6 πόδια.
5. Ο καλλιτέχνης και το έργο είναι νόμιμα. Το 2003, το αυστριακό νομισματοκοπείο εξέδωσε χρυσό νόμισμα των 14 γραμμαρίων, 100 ευρώ που δείχνει το κεφάλι του Gustav Klimt και από την άλλη πλευρά, μια χαρακτική του “Το φιλί”
6. Το “φιλί” είναι ο τελευταίος πίνακας της Χρυσής Περιόδου του Κλίμτ, κατά τον οποίο ενσωμάτωσε χρυσά φύλλα στα έργα του. Αυτή η πρακτική αντικατοπτρίζει την ισχυρή επιρροή της χρυσής λεπτομερούς θρησκευτικής τέχνης του Μεσαίωνα καθώς και των ιερών έργων που δημιουργούνται από καλλιτέχνες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι θεώρησαν τέτοιους πίνακες όπως το “Φιλί” ως ιερούς.
Οι χρυσές λεπτομέρειες της Χρυσής εποχής
7. Ο καλλιτέχνης δημιούργησε το “Φιλί”, την πιο εμβληματική ζωγραφική του, μετά από μια θλιβερή αποτυχία. Κατά την πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα, ο Κλίμτ ολοκλήρωσε μια σειρά γνωστή ως πίνακες ζωγραφικής οροφής της Βιέννης στη μεγάλη αίθουσα του Πανεπιστημίου της Βιέννης. Λόγω του μεγάλου αριθμού γυμνών φιγούρων, η καθιερωμένη καλλιτεχνική κοινότητα τους χαρακτήρισε ως “πορνογραφικά έργα”. Ο Κλίμτ ζήτησε τελικά τη βοήθεια ενός πλούσιου προστάτη για να επιστρέψει την προμήθειά του για 30.000 κορώνες στο Υπουργείο Παιδείας της Βιέννης και πήγε τα έργα του αλλού.
8. Αυτό που ξεχωρίζει το “Φιλί” από την πλειονότητα των έργων του καλλιτέχνη είναι η απεικόνιση ενός άνδρα και μιας γυναίκας μαζί. Άλλοι πίνακες που περιλαμβάνουν και τα δύο φύλα είναι: το Beethoven Frieze του 1901,Fulfillment (Η αγκαλιά) από το 1905 και ο θάνατος και η ζωή από το 1910.
9. Το “Φιλί” είναι ένα μνημείο διαφορετικών σχολών τέχνης. Το χρυσό φύλλο, μας ταξιδεύει πίσω σε βυζαντινά έργα τέχνης, όπως τα ψηφιδωτά στην Εκκλησία του San Vitale. Η σύνθεση του έργου αντικατοπτρίζει την επιρροή των ιαπωνικών σχεδίων που ήταν επίσης εμφανής σε κάποιους παλαιότερους ιμπρεσιονιστικούς πίνακες. Τα αντίθετα μοτίβα των μανδύων των δύο εραστών αντικατοπτρίζουν το κίνημα των Τεχνών και της Χειροτεχνίας της εποχής και συνολικά, ο Κλίμτ ενέπνευσε το “Φιλί” με στοιχεία του στύλ της αρτ νουβό.
10. Προς το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, τα μεγαλύτερα έργα ζωγραφικής του Πανεπιστημίου της Βιέννης, μεταξύ αυτών πολλά έργα τέχνης του Κλίμτ, καταστράφηκαν υπό την υποχώρηση γερμανικών στρατευμάτων. «Το φιλί», ωστόσο, παραμένει σε έκθεση στο Belvedere.
Πηγή: Gustav-Klimt
Τι χρώματα έχει το δικό σου φιλί;
Δείτε εδώ παλιότερο άρθρο μας για τον πίνακα «Three ages of women», του Γκουστάβ Κλίμτ.