Η λέξη Ηρακλής, ετυμολογικά, σημαίνει το κλέος της Ήρας, δηλαδή η δόξα της Ήρας, ή δοξασμένη ψυχή. δηλαδή η δόξα και η λάμψη της ψυχής
Η Ήρα, (η φύση της ψυχής του Ήρωα) ,φαίνεται να τον καταδιώκει από τη γέννησή του, αλλά πέρα από την εξωτερική μορφή του μύθου, αν σκεφθούμε πως το όνομά του φέρει σαν πρώτο συνθετικό τη λέξη «Ήρα», τότε πρέπει να σκεφθούμε τον συμβολισμό. Η Ήρα είναι η ψυχή που επιζητά τη δόξα και την λάμψη. Αλλά, πριν βρει τον δρόμο της, κάνει λάθη, άλλοτε απλά κι άλλοτε τραγικά.
Άθλος και Αθλητισμός
Στην έννοια Αθλητισμός ακούγεται η έννοια Άθλος που σημαίνει Υπέρβαση
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΘΛΟΣ
Άθλος είναι μια πάρα πολύ δύσκολη και πολύ σπουδαία πράξη, κατόρθωμα, ή επίτευγμα, που απαιτεί υπέρβαση των σωματικών και πνευματοψυχικών δυνατοτήτων του ανθρώπου, καλλιέργεια, δύναμη, σθένος, ήθος, Αρετή και θέληση.
Ο ΑΘΛΟΣ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
Ο αθλητισμός, σαν ατομική αλλά και συλλογική δραστηριότητα, πάντοτε ασκούσε και συνεχίζει να ασκεί πολύ σημαντική γοητεία και επιρροή σε κάθε υγιή και ευνομούμενη κοινωνία. Κ αυτό γιατί ο αθλητισμός παραπέμπει τόσο στην ποιότητα ζωής των κοινωνιών όσο κι σε έναν πολύ έγκυρο δείκτη ποιότητας και πολιτιστικής καλλιέργειάς τους.
Η αναφορά στον αθλητισμό αφενός δηλώνει ευθέως την επωφελή αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και την θετική του συμβολή στην υγεία, την παιδεία, την καλλιέργεια και την αρμονική συμβίωση, και αφετέρου υπαινίσσεται διεργασίες που απομακρύνουν τον ατομικισμό, την κοινωνική απομόνωση κλπ.
Ο αθλητισμός λοιπόν δεν είναι μόνο η συστηματική σωματική καλλιέργεια και δράση με συγκεκριμένο τρόπο και ειδική μεθοδολογία με σκοπό την ύψιστη σωματική απόδοση, ως επίδοση σε αθλητικούς αγώνες, αλλά και παιδαγωγική και πνευματοψυχική καλλιέργεια και εξέλιξη του ανθρώπου όχι μόνο στο αθλητικό αλλά κυρίως στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
Παράλληλα ο αθλητισμός είναι ένας κοινωνικός θεσμός ο οποίος αντικατοπτρίζει τη δεδομένη κοινωνία και τον πολιτισμό της.
Το Ελληνικό Σύνταγμα αποδεχόμενο την θετικότατη κοινωνική επιρροή του αθλητισμού, τον έθεσε υπό κρατική προστασία και όρισε την επιχορήγηση των υποκειμένων του ως κρατική εποπτεία.
ο αθλητισμός στην αρχαία Ελλάδα
Για παράδειγμα στην αρχαία Ελλάδα, ο αθλητισμός στην Αθήνα θεωρούταν κοινωνικό και πολιτισμικό αγαθό και είχε παιδαγωγικό χαρακτήρα, και στην Σπάρτη ο αθλητισμός χρησιμοποιούταν για την στρατιωτική εκπαίδευση. Γι αυτό και ο Αθλητής πρέπει να αποτελεί πρότυπο και παράδειγμα κυρίως για τους νέους.
Συμβουλές για τους γονείς
- Να επιτρέψουν στο παιδί τους να επιλέξει το ίδιο το άθλημα που επιθυμεί, ανάλογα με τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά του.
- Να μην πιέζουν το παιδί να αποδώσει περισσότερο απ’ ότι το ίδιο μπορεί.
- Να στηρίξουν το παιδί τους σε πιθανές αποτυχίες και να το επιβραβεύουν στις επιτυχίες του, χωρίς υπερβολές.
- Να μην ζουν και επιβεβαιώνονται, ως σωστοί και επιτυχημένοι γονείς μέσα από τις επιτυχίες των παιδιών τους
Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΩΣ ΕΝΣΑΡΚΩΣΗ ΤΟΥ ΥΨΗΛΟΥ ΙΔΕΩΔΟΥΣ
Μια εξέχουσα μορφή της ελληνικής μυθολογίας, που ξεχωρίζει ιδιαίτερα, όχι μόνο για την τιτάνια φυσική της δύναμη, αλλά και για το ήθος του χαρακτήρα της, ήταν ο Ηρακλής ο Θηβαίος. Ο Ηρακλής, αυτός ο ημίθεος, γιος του Δία και μία θνητής, της Αλκμήνης, σε μία εποχή μακρινή, δεν δείχνει παρά τη πορεία του ανθρώπου προς την σωματική και πνευματοψυχική υπέρβαση και εξέλιξη του ανθρώπου.
Η θνητή μητέρα του προσφέρει ένα σώμα φθαρτό, αλλά ο θεϊκός πατέρας, του προσφέρει τη δυνατότητα να ενωθεί με τη συμπαντική ενέργεια, μετά από τιτάνιο αγώνα προσωπικό και επίπονο Ο Ζευς (Δίας), ως νους του κόσμου, και η Ήρα ως η ψυχή του. Από τον αναγραμματισμό του ονόματος “Ήρα” προκύπτει το αήρ και κατ’ επέκταση η άυλη ουσία που αποτελεί τη δομή της ανθρώπινης ψυχής.
Ο σοφιστής Πρόδικος μάς αναφέρει ότι την περίοδο που ο Ηρακλής βρισκόταν στον Κιθαιρώνα, αφού είχε ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του ως έφηβος, βρέθηκε μπροστά στο δίλημμα ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσει τελικά στη ζωή του. Το δρόμο της κακίας, τον κοσμικό εκείνο δρόμο με τις ραδιουργίες, τα αξιώματα της εξουσίας, τον παράνομο πλούτο και τις αδικίες, ή το δρόμο της αρετής, ένα δύσκολο ανηφορικό δρόμο γεμάτο περιπέτειες και αγώνες που θα τον οδηγούσαν στην αθανασία;
Ο Ηρακλής επιλέγει το δρόμο της αρετής! Αυτός πρέπει να είναι και ο δρόμος του Αναζητητή της Υπέρβασης.
Ο μύθος αναφέρει πως ενώ ο Ηρακλής είχε γίνει ένας γενναίος και σημαντικός άντρας, σε νεαρή ηλικία, ξεσηκώνει τους Θηβαίους και απελευθερώνει τη Θήβα από το βαρύ φόρο, που για 20 χρόνια πλήρωναν ετησίως στον Εργίνο βασιλιά του Ορχομενού, όπου τον νίκησε και τον σκότωσε στη συνέχεια.
Έπαθλο αυτής της ανταμοιβής του η Μεγάρα, κόρη του βασιλιά της Θήβας Κρέοντα, που πήρε για γυναίκα του. Απ’ αυτήν απέκτησε 3 παιδιά και ζούσαν ευτυχισμένοι, αλλά κάποια στιγμή η Ήρα που τον ζήλευε και τον καταδίωκε από βρέφος, τον τρέλανε εκείνος σκότωσε την οικογένειά του και τα στενά φιλικά του πρόσωπα.
Στο έργο του Ευριπίδη “Ηρακλής μαινόμενος”, ο Ηρακλής, τυφλωμένος από τη Λύσσα που έστειλε η Ήρα, διαπράττει με τη μανία της Λύσσας ένα ακούσιο έγκλημα αλλοφροσύνης κατά της οικογένειάς του στη διάρκεια της νύχτας, νομίζοντας για εχθρούς του τη γυναίκα και τα παιδιά του ως παιδιά του Ευρυσθέα. Όταν συνειδητοποιεί το κακό που έχει κάνει στα αγαπημένα του πρόσωπα, ζητά χρησμό από το Μαντείο για εξιλέωση, προκειμένου να εξαγνίσει την ψυχή του, για να βρει το δρόμο προς τη λύτρωση και τη συγχώρεση..
Και ο χρησμός του Μαντείου ήταν «ο δυνατότερος θα υπηρετήσει τον αδύνατο».
Και ο χρησμός του Μαντείου ήταν «ο δυνατότερος θα υπηρετήσει τον αδύνατο». Ο Ηρακλής λοιπόν έπρεπε να υπηρετήσει το βασιλιά του Άργους Ευρυσθέα για 12 χρόνια και να εκτελέσει τις διαταγές του, ή κατά άλλη εκδοχή του Μαντείου «ο δυνατότερος (Ηρακλής) να υπηρετήσει τον αδύνατο» (λαό). Η Πυθία τον συμβούλεψε να ΕΙΝΑΙ για 12 χρόνια υποτακτικός του Ευρυσθέα και να υπακούει σε ό,τι του ζητήσει, ώστε να γλιτώσει από το κακό.
Ο Ευρυσθέας, του ζήτησε να εκπληρώσει 12 δύσκολα και ακατόρθωτα από κοινό άνθρωπο κατορθώματα, που μόνο ένας ημίθεος μπορούσε να ολοκληρώσει.
Η Ήρα, (η φύση της ψυχής του) ,φαίνεται να τον καταδιώκει από τη γέννησή του, αλλά πέρα από την εξωτερική μορφή του μύθου, αν σκεφθούμε πως το όνομά του φέρει σαν πρώτο συνθετικό τη λέξη «Ήρα», τότε πρέπει να σκεφθούμε τον συμβολισμό. Η Ήρα είναι η ψυχή που επιζητά τη δόξα και την λάμψη. Αλλά, πριν βρει τον δρόμο της, κάνει λάθη, άλλοτε απλά κι άλλοτε τραγικά.
Δείτε στο παρακάτω video τους Άθλους του Ηρακλή για παιδιά
Ελπίζω να απολαύσετε το βίντεο. Facebook: https://www.facebook.com/maximumtop10/ Όλα τα δικαιώματα ανήκουν στους δημιουργούς.
Το συμπαντικό νόημα του Ηρακλή, είναι ο μαθητής που επιδιώκει την εσωτερική του τελείωση.
Ωστόσο έχει να παλέψει με τα θηρία που κρύβει μέσα του. Η τρέλα κάτω από την οποία ο Ηρακλής κάνει κακό στα αγαπημένα του πρόσωπα, είναι ένα από τα πρώτα λάθη του αρχάριου, ο οποίος στην ανάγκη του να ζήση τη ψευδαίσθηση της πρόσκαιρης φήμης ή να απελευθερωθεί το συντομότερο, θυσιάζει τον καθένα και το καθετί στην εξελικτική του πορεία. Ένα λάθος συχνό σε πολλούς , με καταστροφικά αποτελέσματα.
Ο Ηρακλής είχε την δύναμη του να πράττει, την θέληση να τολμά, την ικανότητα να σιωπά και την δυνατότητα της γνώσης. Ακόμη και σαν άνθρωπος, κατάγεται από βασιλική γενιά και φορά μία λεοντή, έχει ένα δυνατό σώμα, δεν μιλά μέσα στο μύθο, ενώ γίνεται γνωστός μόνο μέσα από πράξεις. Έχει την ευφυΐα και την ευρηματικότητα να τα βάλει και να νικήσει φοβερά θηρία.
Η ιδεαλιστική αντίληψη των 12 άθλων από τη θέαση του αναζητητή της υπέρβασης.
Επιμέλεια Παρουσίαση : Πολυξένη Λυκίδου. —- Πηγή: TerraPapers
Δείτε στις επόμενες σελίδες ένα-ένα τους 12 Άθλους του Ηρακλή με τον αντίστοιχο Μύθο και τον συμβολισμό του. Πατήστε παρακάτω Page 2 για να δείτε τους πρώτους 6 Άθλους και στη συνέχεια πατήστε Page 3 για να δείτε τους υπόλοιπους 6.,Πατήστε Page 4 για να δείτε Δημιουργικές Δραστηριότητες για παιδιά με τους Άθλους του Ηρακλή, με ζωγραφιές, σχέδια, quiz, δράσεις, video, μουσική καθώς και σχετικούς συνδέσμους. Πρώτα πατήστε Page 2.
Συνέχεια στην Σελίδα 2 …..